#25VOX
Niepoprawny łasuch ze mnie, a któregoś razu, w tych krótkich momentach, dojrzałam nieznany mi wtedy odcinek. Robili wtedy kanapki z Nutellą i kładli na nie jakiś specjalny, niebanalny dodatek w plasterkach, o zielonym kolorze. "Nie może być! Czekolada z ogórkiem!" - zapaliła się we mnie ekscytacja godna każdego szanującego się obżarciucha. Trzeba było wykorzystać ten pomysł.
Następnego dnia, przygotowawszy się, punktualnie odpaliłam telewizor, z dumą zagryzając specjał podczas inspirującego intro. Mijały dni, tygodnie - a ja często zajadałam ten sprytnie podpatrzony smakołyk.
Jak się pewnie domyślacie, w końcu obejrzałam ten konkretny odcinek. Powiem tylko jedno... To było KIWI.
Zachęcające tak samo jak z ogórkiem. Czyli wcale.
Kiedyś z ciekawości spróbowałam ogórków (kiszonego i konserwowego) z czekoladą. I byłam zaskoczona, bo może nie był to jakiś super rarytas i nie wpisał się na stałe w moje menu, ale smakowało dobrze - o wiele lepiej, niż by się wydawało.
Spróbuj kiszonego z miodem - to było podstawowe danie (w pierwszym trymestrze ciąży) mojej koleżanki z pracy 🤗
@Frog, ale to akurat nic dziwnego, w wielu regionach Polski się spotykałam z takimi ogórkami w miodzie, m. in. na Kaszubach. Sprawdźcie sobie skład ogórków konserwowych z marketów. Połowa zalewy to cukier właśnie.
Ja lubie swieze ogorki gruntowe z miodem. Nie jestem kobieta w ciazy.
Podsumowując - niezbadane są (przynajmniej przeze mnie) żywieniowe tradycje i ludzkie smaki 😁
Frog - ogórki kiszone z miodem brzmią bardziej normalnie, niż z czekoladą, i ufam, że są dobre. Niestety nie spróbuję, bo nie lubię miodu, a i za kiszonymi jakoś specjalnie nie przepadam (czasem zjem, ale prym wiodą konserwowe).
Zgadlibyście, że MIÓD Z CZOSNKIEM jest niesamowicie smaczny?
Polecono mi kiedyś ten specyfik jako lekarstwo na dolegliwości przeziębieniowe, bóle gardła itd. Pomóc pomogło, ale spodziewałem się że w smaku to będzie paskudne. A tu niespodzianka - smakuje po prostu rewelacyjnie...
Oczywiście że tak! Mleko masło miód i tarty czosnek ☺️ przepis naszych babć na przeziębienie. Albo syrop cebulowy (cebula miód plus dodatki typu imbir cynamon). Mnie to zadziwia jak bardzo Polacy poszli w wielokulturowość w kuchni, że ich zwykłe domowe polskie smaki dziwią 😆 a pizzę tiramisu burgera czy pad thaia robią bezbłędnie ;)