Mogło być gorzej, mogłabyś np posłodzić zupę pomidorową lub placki ziemniaczane. Albo <brrr> dać rodzynki do sernika...
Frog
Pilnie śledzę te podziały świata 🙃 na tych, co kochają rodzynki w serniku - i tych, co nie cierpią. Na tych, co zamykają klapę w WC, i tych, dla których to absurd. Na tych, co wyciskają pastę do zębów od środka tubki - i tych, co czynią to od tubki końca. Że nie wspomnę o wieszaniu papieru toaletowego (do ściany / od ściany) czy też krojeniu jajek (w plasterki / w ćwiartki). 😁
Uonderful
A ja chcę tylko powiedzieć, że odrobina cukru do kwaśnych pomidorów to akurat złoto i świetnie pasuje, zdarza mi się szczyptą poza sezonem do zupy lub sosu.
Czekam na publiczny lincz. Oto kamienie: 🪨🪨🪨🪨
Dragomir
U mnie w regionie jadło się placki ziemniaczane z cukrem :)
Frog
@Uonderful
No ależ po co zaraz kamienie 😁
Wiesz Ty, wie na pewno parę innych osób, (a nawet AI), że:
"Szczypta cukru dodana do kwaśnej zupy może pomóc w zbalansowaniu smaku i podbić jej ogólny smak. Cukier neutralizuje kwaśność, dodając słodyczy, co sprawia, że smak staje się bardziej przyjemny i złożony."
Tak twierdzę i ja, wielbicielka smaków "przyjemnych i złożonych" 🤗
Frog
@Dragomir
Moja babcia, podając mi pyszne placki ziemniaczane, pytała zawsze "dziś słodko czy pikantnie?"
Pikantne były z mięsnym, dobrze przyprawionym sosem, słodkie zaś, tak jak mówisz - posypane cukrem, grubym kryształem, a obok łycha prawdziwej, domowej śmietany. Mniamciuś 🤩
Dragomir
Takie jak po węgiersku, coś w tym rodzaju chyba. Uwielbiam 😍
Może to głupie, ale moja babcia strasznie przeżywała kuchenne porażki mojej siostry
Według niej, jak kobieta nie potrafi świetnie gotować, to męża nie znajdzie. A wiadomo, jak to tak bez męża, toż to wstyd!
MalinoweGofry
I znalazła?
Dantavo
Znalazła! Ogólnie też moim zdaniem gotuje bardzo dobrze. Babcia po prostu była nadwrażliwa na tym punkcie i każdą najmniejszą pomyłkę w gotowaniu mojej siostry wypominała.
Mogło być gorzej, mogłabyś np posłodzić zupę pomidorową lub placki ziemniaczane. Albo <brrr> dać rodzynki do sernika...
Pilnie śledzę te podziały świata 🙃 na tych, co kochają rodzynki w serniku - i tych, co nie cierpią. Na tych, co zamykają klapę w WC, i tych, dla których to absurd. Na tych, co wyciskają pastę do zębów od środka tubki - i tych, co czynią to od tubki końca. Że nie wspomnę o wieszaniu papieru toaletowego (do ściany / od ściany) czy też krojeniu jajek (w plasterki / w ćwiartki). 😁
A ja chcę tylko powiedzieć, że odrobina cukru do kwaśnych pomidorów to akurat złoto i świetnie pasuje, zdarza mi się szczyptą poza sezonem do zupy lub sosu.
Czekam na publiczny lincz. Oto kamienie: 🪨🪨🪨🪨
U mnie w regionie jadło się placki ziemniaczane z cukrem :)
@Uonderful
No ależ po co zaraz kamienie 😁
Wiesz Ty, wie na pewno parę innych osób, (a nawet AI), że:
"Szczypta cukru dodana do kwaśnej zupy może pomóc w zbalansowaniu smaku i podbić jej ogólny smak. Cukier neutralizuje kwaśność, dodając słodyczy, co sprawia, że smak staje się bardziej przyjemny i złożony."
Tak twierdzę i ja, wielbicielka smaków "przyjemnych i złożonych" 🤗
@Dragomir
Moja babcia, podając mi pyszne placki ziemniaczane, pytała zawsze "dziś słodko czy pikantnie?"
Pikantne były z mięsnym, dobrze przyprawionym sosem, słodkie zaś, tak jak mówisz - posypane cukrem, grubym kryształem, a obok łycha prawdziwej, domowej śmietany. Mniamciuś 🤩
Takie jak po węgiersku, coś w tym rodzaju chyba. Uwielbiam 😍
Może to głupie, ale moja babcia strasznie przeżywała kuchenne porażki mojej siostry
Według niej, jak kobieta nie potrafi świetnie gotować, to męża nie znajdzie. A wiadomo, jak to tak bez męża, toż to wstyd!
I znalazła?
Znalazła! Ogólnie też moim zdaniem gotuje bardzo dobrze. Babcia po prostu była nadwrażliwa na tym punkcie i każdą najmniejszą pomyłkę w gotowaniu mojej siostry wypominała.
To i tak nieźle. Mogła Ci np. oko podbić.
Moja mama dodala do mielonych cynamonu